DNA Släktforskning

En metod som blir allt vanligare för att forska i sitt ursprung är DNA-studier. Numera finns det fler olika företag som erbjuder denna tjänst som förut varit förbehållen polisen och forskarvärlden. För en relativt peng (nåja, det beror på vad man jämför med) så kan man låta undersöka ett eget salivprov och se vilken DNA-sammansättning man har.

I takt med att allt fler genomför detta enkla test (och i takt med att företagen blir bättre på att ta prover på vissa utvalda folkgrupper som inte har flyttat runt i världen så mycket) kan DNA-proven jämföras.

Man kan då få reda på två saker:

  1. Ursprung på ett väldigt övergripande plan. Alla kommer vi från några gemensamma folkstammar i Afrika, men vi utvandrade vid olika tidpunkter till olika platser. Vissa folkgrupper har förstås blandats rejält under de årtusenden har gått. Notera: Det är ”enklare” att se att vi härstammar från R1-gruppen än att se hur vi hänger ihop med andra under 1500-talet. DNA-forskningen mäter i tusentals- och tiotusentals år, inte generationer.
  2. Släktskap, genom att hitta andra som också testat sig. Genom att jämföra med andra som delar samma grupp kan vi upptäcka släktskap. Delar man tillräckligt många delar av DNA kan man dra slutsatsen att man är släkt. Ju fler DNA-delar man delar, desto närmare släkt, enkelt uttryckt.

För att lyckas krävs det nästan att alla inblandade också har släktforskat med traditionella metoder, annars får man två olika människor på olika platser som bara vet att man någon gång för tusen år sedan hade en gemensam anfader. Men genom vem, hur och var?

Vi kommer på dessa sidor berätta lite mer om hur DNA-forskning går till och hur vi kan hjälpas åt. Just nu pågår flera DNA-projekt och bland annat undertecknad (HF) kommer att dela med mig av mina resultat.

Vi kommer däremot inte att publicera hela DNA-sekvenser eller liknande, men de övergripande dragen som gör att forskningen kan gå framåt.

Vill ni stödja DNA-projektet så kan man helt frivilligt betala en peng så får man del av de resultat vi kommit fram till. Vi har hittat en mängd olika släktingar, framför allt i Östeuropa, Ryssland, Ukraina och även bortre Asien, men det är fortfarande alltför svårt att knyta samman våra släkter då våra förfäder måste ha skilt sig åt för femhundra till tusen år sedan.

Såhär ser ”vårt” DNA-ursprung ut på en övergripande nivå om man tittar på Y-DNA, dvs enbart på den gen som går från far till son. Vi tillhör gruppen R1 som har sitt ursprung på den kaukasiska stäppen, likt många av de ryska och protoslaviska stammarna.

Anledningen till att jag väljer denna som exempel (det finns även X-gener som går från mor till barn) är att den visar Abraham Filipssons ursprung. Ex. Skulle jag visa min samlade DNA, inkluderat min mors, så skulle vi få se mitt ursprung från tyska smederna Qvarforth och diverse andra östgötska släkter.

R1map