Nenséns Anteckningar

Inledningen på Abrahams ordbok
Inledningen till Abrahams ryska grammatik, nedtecknad av Jonas A Nensén

Prosten, skriftställaren och folklivsforskaren Jonas A Nensén samlade på anteckningar från olika vittnen i Lappland. Han intervjuade människor och skrev anteckningar om naturens förhållanden i samma anda som Linné och Bureus före honom och O.P. Petterson efter honom. Nenséns samlade anteckningar finns bevarade i Uppsala Universitetsbibliotek, nu lätt åtkomliga via deras digitala arkiv. Här nedan finner ni utdrag från dessa sidor.

Nensén intervjuade gärna folk på bygden, men det som var hans stora intresse var det exotiska. Han la stor vikt vid att intervjua samer och finnar, men det som är intressant för oss är att han också intervjuade traktens två ryska desertörer; Matts Thomasson Neninder och Abraham Filipsson. De kom från olika platser i det ryska imperiet (Matts var livländare) och hade inte så mycket gemensamt utom krigets vedermödor, men de ger tillsammans en intressant inblick i ryska seder och bruk, den ryska grammatiken och lite till. Matts verkar ha varit den talföre och inte mycket personligt finns om Abraham, men man tycker sig ändå kunna känna historiens vingslag när man läser anteckningarna.

PS. Stort tack till Ove Hagelberg och Per Emion Hagelberg som gav mig idén och uppslaget till denna sektion.

Arkivhandlingar

Kyrkoherdens i Dorotea församling Jonas A. Nenséns anteckningar och samlingar

  • Nensén, Jonas A., kyrkoherde i Dorotea, 1791-1881 (författare, skrivare, kopist, sammanställare)
  • Samlingar angående samisk folklore, ekonomi, topografi, zoologi etc., samiska ordsamlingar. Skrevs mellan 1818 och 1841 (slutår något oklart).
  • Förvärvssätt: Gåva 1889 av hans måg inspektor O.D. Hanson.

.


Projektnamn

En beskrivning av projektet och de arbeten som visas upp.


Vi tar och bygger något tillsammans.