De ryska soldaterna

Arméns utformning och deras utrustning

Den ryska armén delades in i olika truppslag, infanteri, kavalleri, artilleri och övriga tross och stödtrupper. Vi ska här koncentrera oss på infanteriet som Abraham tillhörde, men även här fanns det olika inriktningar, precis som i våra dagar.

Ryska infanteriet
Ryska infanteriet, illustration ur Nordensvans stora verk om Finska kriget
Olika typer av soldater

Musketerare vid infanteriet var reguljära trupper som anföll i bestämd formation, oftast i linje enligt dåtidens taktik.

Grenadjärerna var något mer vältränade och erfarna soldater som hade valts ut för kvalificerade uppgifter.

Jägarsoldater var mer lättrörliga fotsoldater som anföll i friare formation och kunde ta skydd i naturen. De var goda skyttar men anföll ofta med bajonetter i rusningsattacker.

Vill du läsa mer om hur rekryteringen gick till och levnadsvillkoren såg ut för en soldat som Abraham kan du läsa om det här.

Linjeinfanteri

Bilden: Notera grenadjärstecknet på huvudbonaden i form av en spränggranat. Infanterist-tecknet är en kula med en eldsflamma uppåt. Korrekt mössa (”tschakå”) är den raka modellen. Senare infördes en mer trattformad och insvängd modell men den användes inte av trupperna som tjänstgjorde i Finska kriget. 

Jägarna

Jägarna gick till fots i mindre grupper och användes för mer taktiska uppdrag. De anföll ofta i jägarformering, dvs i en bred linje som ringade in fienden från flera håll. Eller så anföll de i mindre grupper som kunde täcka och avlösa varandra. De var vana vid att utnyttja naturens fördelar, så som diken och vattendrag, för att hitta så bra täckning som möjligt. De var också vana vid att skjuta sittande eller liggande. Livet för dessa var ofta lite hårdare och de fick många gånger gå långa sträckor och spana på fienden. Trossen låg ofta långt bort.

Det kan vara värt att nämna att jägarsoldater på ryska kallades ”Eger”, vilket givit upphov till tanken att Abraham skulle ha varit just det, en Jäger.

Jägarnas långbyxor var försedda med röd passepoil (rand). Till fötterna användes stövlar med mjuka skaft och kappan var av mörkgrått tyg med krage och axelklaffar av samma typ som uniformsfracken. 

Utrustningen

Beväpningen bestod av slätborrade flintlåsgevär. På artillerimuseet i Stockholm skall det finnas ett sådant jägargevär kallat m/1807 som har en kaliber av l7mm. Tyvärr var tillgången till ammunition skral och krutet av usel kvalitet. Till skillnad från soldater i England och Frankrike övade man sällan prickskytte utan förlitade sig på den gemensamma eldkraften.

Soldaterna hade också en huggare, officerarna en värja som de bar i gehäng över högra axeln.

Därutöver bar alla underofficerare och tolv man vid varje jägarkompani en studsare och hirschfångare.

Huggarna och patronväskan bars i vita (vid jägarna svarta) bandoler-remmar i kors över bröstet där även bajonettbaljan var fästad. Bajonetten skall, i jämförelse med den svenska, ha varit kort och svag.

Patronväskan rymde 40 skott, resten cirka 35 skott/man låg i regementets trång. Ränseln som var cylindrisk (senare även fyrkantig och buren på ryggen), bars i en vit rem över högra axeln, i vilken även fältflaskan var fästad. Kappan bars rullad, när den inte var pådragen, över vänstra axeln.

”Den bildade mannen tjänar sitt land i artilleriet
Snobben i kavalleriet
Den late i flottan
Idioten – han hamnar i armén”
Ryskt ordspråk